Čokoladni trifle ili slatki čokoladni složenac s bananama i karamelom

Na blogu već postoji recept za jedan slatki složenac - zuppu inglese. Obzirom da mi je to jedan od dražih deserata, poželjela sam ga napraviti i u čokoladnoj verziji. U naletu inspiracije nastala je ova čokoladna bomba. Nije zahtjevna za pripremu, no ipak traži nekoliko koraka - trebate ispeći čokoladne piškote, pa skuhati čokoladnu slastičarsku kremu i napraviti karamel i šlag, pa sve to složiti... Ali vrijedi truda :).

Naravno, možete si pojednostaviti - umjesto čokoladnih domaćih piškota upotrijebiti obične kupovne piškote, pa možda izostaviti karamel... I opet ćete imati slasticu koja oduševljava :)


Recept šaljem Nataši s bloga Recepti.biz koja nam jer zadala kekse kao zadatak u igrici Ajme koliko nas je .







za čokoladne piškote:


3 jaja
50g šećera
20g brašna
40g škroba
20g kakaa
šećer u prahu

Pećnicu ugrijte na 160ºC
El. mješalicom istucite blenjake u čvrsti snijeg i dodajte im šećer. Dobro istucite pa dodajte jedan po jedan žumnjaka. Škrob, brašno i kakao pomiješajte u zasebnoj posudici pa ih velikom žlicom lagano umješajte u tijesto. 
Na lim za pečenje stavite papir za pečenje, a tijesto u slastičarsku špricu ili u vrećicu kojoj odrežite jedan kraj. Istisnite malo tijesta u tanje trake, veličine piškote i tijesto će se samo oblikovati u piškote.  
Prije pečenja posuti šećerom u prahu.
Peći 15-20 min sa uključenim ventilatorom.
Ohladite.
Ovo možete napraviti i nekoliko rana ranije.






za kremu:
4 žumanjka
7 žlica šećera
2 žlice gustina
50 0ml mlijeka
vanilin šećer ili žlica ekstrakta od vanilije
100g čokolade za kuhanje

200g piškota
500ml slatkog vrhnja
4 banane

za nadjev:
banane, jagode, naribana čokolada
(a može i breskve, kivi, kruške, nasjeckani orasi, bademi ili lješnjaci... po želji)

Staviti mlijeko prokuhati i dodati mu vaniliju. U posebnoj posudi mikserom izmiješati žumanjke, šećer i gustin. Kad mlijeko provrije prvo dodati par žlica u mješavinu žumanjaka pa onda sve uliti u mlijeko i dobro promiješati. Kuhati na laganoj vatri uz stalno miješanje dok se ne zgusne.Dodati natrganu čokoladu i sve dobro promiješajte da se čokolada otopi.
Ohladiti.

Vrhnje za šlag mikserom istući u čvrsti šlag i odložiti u hladnjaku do upotrebe.

za karamel:

200g šećera
6 žlica vode
4 žlice maslaca
100ml vrhnja za šlag
 Skuhajte karamel tako da u posudu debljeg dna ulijete vodu i šećer, kratko promiješajte na laganoj vatri i ostavite da se šećer otopi. Kad se otopi pojačajte vatru, nemojte više miješati!, i pustite da šećer posmeđi. Tada pažljivo dodajte vrhnje za šlag (pazite jer jako prska), dobro promiješajte da se ujednači pa maknite sa vatre i umiješajte maslac. Dobro promiješajte i ostavite da se ohladi.






I to je to. Sad slijedi slaganje :).

U veću staklenu posudu staviti na dno 2 žlice kreme i razmazati. Po njoj na široko složiti piškote pa poslagati banane koje obilno pokapajte sa karamelom, pa opet staviti 2-3 žlice kreme, pa piškote pa banane i karamel pa pola količine šlaga i tako dok sve sastojke ne potrošimo. Osim šlaga - njega stavljamo pola u jednom sloju, a drugom polovicom završavamo slaganje - na vrh
složenca.

Na kraju još ukrasimo naribanom čokoladom i pokapajte karamelom i dobro ohladite.


Print


.





Primjedbe

  1. Mislim da je ovo divan recept za djecu - šteta što moja više nisu mala, inače bih s guštom ovo napravila.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Najčitanije