Brownie s datuljama

Hm, ove datulje u naslovu mnogima od vas  ne zvuče baš privlačno, zar ne? Datulje svakako nisu voće koje je uobičajeno u našoj prehrani, našoj kuhinji. Iako se mogu kupiti gotovo svuda, jedu se uglavnom suhe i jedu ih samo oni koji zaista teže zdravoj prehrani. A u kombinaciji sa čokoladom, pa malo je reći da ipak zvuče neobično i egzotično :).
A s druge strane brownie je kolač kojeg vole svi ljubitelji čokolade, vrlo jednostavan i nepretenciozan kolač, kolač koji ne može ne uspjeti i koji uvijek odmah nestaje sa tanjura. A istovremeno i kolač kojem se mogu dodavati povrće, mahunarke, voće, a da i dalje izgleda jednako privlačno i totalno čokoladno. Tikvice, cikla, azuki grah, datulje, smokve, oraščići, višnje browniju daju aromu koja samo naglašava čokoladu i sočnost koja je jako važna za svaki čokoladni kolač.
Datulje su izvor mnogih vitamina i minerala, pa ih je zbog visokih nutritivnih vrijednosti poželjno češće uvrstiti u svoju prehranu. Pa makar ih ovako zamaskirali u brownije :).

Recept je sa ovog bloga i da - ne kažete li ostalima što ste stavili u brownije neće to sami otkriti :)







200g suhih datulja
1 žlica sode bikarbone
2dl kipuće vode
200g maslaca sobne temperature

4 jaja
2 žlice ekstrakta od vanilije ili 1 vanilin šećer
130g šećera
100g gorkog kakaa
130g brašna
pola žličice praška za pecivo
250g čokolade

Ugrijte pećnicu na 160°C i lim za pečenje obložite papirom za pečenje.

Datulje stavite u veću posudu pa ih prelijte kipućom vodom i dodajte žlicu sode bikarbone. Dobro promiješajte pa dodajte nasjeckani maslac i miješajte dok se ne otopi. Ostavite datulje da se omekšaju oko 20 minuta. Nakon toga ih usitnite vilicom dok ne dobijete kremastu smjesu. Dodajte jaja i vaniliju i dobro izmiksajte pa lagano umiješajte šećer, kakao, brašno i prašak za pecivo dok smjesa ne postane glatka. Tada dodajte još i nasjeckanu čokoladu.
Pažljivo prelijte u pripremljeni lim pa pecite na 160°C 40-50 minuta. Ohladite i poslužite.

Print








Primjedbe

Objavi komentar

Najčitanije