Tart s koprivama

Koprive su u punom jeku i šteta je ne obogatiti njima naš svakodnevni jelovnik. Možda je najlakše napraviti nešto što svi vole i što se svima sviđa kao npr. ovakav tart. Malo koprive, pancete, sira daju divnu kombinaciju okusa.

 Za ovo jelo koristite vrške mlade koprive ubrane u nezagađenom okolišu.

Ovo je ujedno i moja ulaznica za igru Ajme, koliko nas je! kojoj je ovog mjeseca domaćica Ingrid sa bloga prekratak dan na temu samoniklo bilje.







200g brašna
120g maslaca
1 žlica kiselog vrhnja
prstohvat soli
40ml hladne vode

za nadjev:
200g koprive
100g pancete
100g sira
3 jaja
200ml vrhnja za kuhanje
200ml mlijeka

sol, papar, muškatni oraščić



Prhko tijesto umijesite tako da rukama ili vilicom napravite mrvice od brašna i soli sa hladnim maslacem narezanim na listiće. Dodajte vrhnje i hladnu vodu te brzo umijesite tijesto. Tijesto stavite u hladnjak na pola sata. Nakon toga ga razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi i stavite u kalup za pite namazan maslacem. Prstima dobro utisnite tijesto po rubovima kalupa.

Koprivu očisitite (koristite rukavice) te kratko prokuhajte u posoljenoj kipućoj vodi. Ocijedite ju te sitno nasjeckajte.
Ugrijte pećnicu na 180°C.
Pancetu i sir narežite na sitne kockice te poslažite po tijestu. Ravnomjerno rasporedite i koprivu.U posudi pjenjačom izmiješajte jaja, dodajte vrhnje za kuhanje i mlijeko te posolite, popaprite i začinite s malo muškatnog oraščića. Prelijte preko pripremljenog nadjeva u kalupu za pite.


Pecite na najnižoj polici u pećnici oko 45 minuta na 180°C.

Printaj recept

Primjedbe

Objavi komentar

Najčitanije